Fotos: Julio Sánchez

Aquest matí un dispositiu dels Mossos d’Esquadra ha procedit al desallotjament d’un pis al passeig de Sant Magí, que ha estat respost amb una convocatòria urgent del Sindicat de Llogateres per intentar aturar el desnonament. Diversos veïns de l’edifici han dit als mitjans que no es tracta d’un desnonament sinó d’un desallotjament davant d’un intent d’ocupació. El succés s’ha produït el matí d’aquest dissabte 13 de març al número 29 del passeig de Sant Magí, un immoble amb 20 pisos, cinc dels quals segueixen buits, segons han informat els propis veïns.

Aquesta és una promoció de Mutual Goals, una empresa amb seu a Barcelona tot i que matriu israeliana, segons han explicat els propis veïns. De fet, l’Associació 500×20 a favor del lloguer públic ja va apuntar aquesta empresa com a part d’una xarxa de societats amb una mateixa seu per evitar que una única empresa esdevingués una gran tenidora. Es tracta de petites empreses amb un capital social de prop de 3.000 euros cadascuna i que desenvolupen rehabilitacions d’immobles sencers per revendre’ls o rellogar-los a un preu superior, el que, van denunciar des de l’associació al 2019, ha suposat fer fora els residents per procedir a la rehabilitació.

L’edifici del passeig de Sant Magí és de l’any 1979, segons les dades recollides al Cadastre, i té 20 pisos d’entre 70 i 102 metres quadrats i 15 aparcaments –tot i que al lloc de la promotora s’indica que en són 16–. Malgrat l’antiguitat de l’edifici, un dels veïns ha explicat que és dels primers compradors, amb una compra efectuada l’any 2019. De fet, fins fa pocs mesos l’edifici lluïa una pancarta anunciant la venda d’habitatges des de 265.000 euros, comercialitzats per l’empresa Proddigia.

Manuel i Carlota, membres del Sindicat de Llogateres, han atès els mitjans durant el desnonament, fent un crida a mobilitzar-se per defensar el dret a l’habitatge i explicant que es tracta del cas d’una persona que havia estat en contacte amb el col·lectiu. Han qualificat el desplegament policial de desproporcionat i han dit que hi ha hagut diverses identificacions que poden acabar en l’obertura d’una causa per desobediència i resistència, segons els han comunicat els propis agents.

“Desgraciadament no ens sorprèn ja que repetides vegades la policia utilitza la violència”, han dit als mitjans, “més d’una persona ha sortit amb danys i anirà al CAP per tenir un part de lesions”. Tot i això, diuen, no s’ha efectuat cap detenció. Manuel i Carlota han qualificat l’operatiu d’arbitrari i s’han mostrat satisfets per la resistència al portal de l’edifici per evitar que els agents actuessin.

Els veïns parlen d’intent frustrat d’ocupació

“El primer que hem de dir és que això no és un desnonament per impagament de lloguers o d’hipoteca, és una ocupació”, ha dit un dels veïns en atenció als mitjans, “han forçat la porta del 2on 1a i han canviat el pany de la porta tot dient que havien perdut les claus”. Els veïns, per tant, s’oposen a la idea de desnonament i diuen que no han estat ells els que han avisat la policia sinó que segurament l’operatiu dels Mossos haurà estat derivat per l’avís de l’alarma de l’immoble.

En l’atenció als mitjans, els veïns han explicat que ara la majoria de propietaris són persones físiques però que la promoció la va fer l’empresa “amb un amo israelià que viu a Londres”, que manté la propietat dels pisos que encara no s’han venut. De fet, diuen que no ha estat fàcil lidiar amb aquesta empresa. Dels cinc pisos buits que diuen que hi ha, asseguren que un es troba en reformes i un altre en un procés de firma per les escriptures.