Fotos: Jordi Pascual

El tancament al públic de la plaça de l’Estació per part de la Policia Local el passat 21 de febrer va posar en alerta els paradistes del mercat de la Floresta i els restauradors de l’entorn de l’estació, que demanen la reactivació del Pacte de Convivència com a òrgan de relació entre el veïnat molest amb les activitats de la plaça, el favorable, les entitats impulsores i l’Ajuntament. Consideren que en aquest marc es pot tractar no només com desenvolupar les activitats permeses en funció de les restriccions vigents sinó també els reiterats incompliments de la normativa sanitària per part de persones alienes a la seva activitat, el que ha despertat la preocupació veïnal. Finalment, s’ha convocat la primera reunió després de més d’un any i mig per al proper 16 de març.

Isabel Fernández, en representació de la Floresteca, un dels dos establiments de la plaça del Poble (Miquel Ros), explica que els incompliments de les restriccions sanitàries es produeixen els diumenges un cop ha acabat el mercadet. Tem que per culpa d’un grup de persones s’acabi estigmatitzant el mercadet i els establiments i que això suposi un fre a la recuperació dels vermuts musicals florestans dels diumenges, aturats per la pandèmia. Diu, a més, que el problema no és que un grup de persones es trobi en plena pandèmia sinó que hi hagi una manca de control per de l’administració, una situació que es remunta més enllà de la pandèmia.

La Floresteca lamenta que la solució trobada pel govern ara fa tres setmanes fos el tancament de la plaça de l’Estació i el control dels paradistes de la plaça del Poble: “No es tracta de limitar ni de tancar places”. Considera que el Pacte de Convivència és un bon òrgan perquè va néixer de l’acord entre totes les parts que tenien alguna cosa a dir sobre l’activitat a la plaça i tem que actuacions com la del tancament suposin un trencament d’aquest pacte en benefici només de la part crítica amb les activitats a la plaça.

La Floresteca explica que el divendres anterior al tancament de la plaça es va assabentar que la Policia Local tenia ordres per tancar les dues places però que finalment només se’n va tancar una, fent una revisió de la documentació dels paradistes en l’altra. El regidor de Seguretat Ciutadana, Francesc Carol, explica que l’actuació policial va servir per fer fora les parades no autoritzades i aquelles que no tenien la documentació en regla. Fonts institucionals expliquen a aquest diari que la documentació que faltava en algunes parades ja s’ha tramitat.

El regidor explica, a més, que amb les restriccions vigents el mercadet només podia acollir productes essencials i no tenir cap activitat complementària. Sobre la preocupació dels restauradors, diu que les restriccions a la plaça s’aplicaran en funció de les mesures anunciades pel PROCICAT i, per tant, les decisions actuals no tindran cap afectació sobre els vermuts florestans quan es puguin reprendre.

Alfred March, membre de la Rural de Collserola, que té una parada al mercat, explica que la seva autorització estava vigent i que, de fet, la Policia Local no va poder fer fora tots els paradistes perquè aquells que tenien la documentació al dia no tenien cap obligació de marxar. Tot i això, fa autocrítica i emplaça l’entitat organitzadora del mercat a autorregular-se millor per evitar que paradistes de productes no permesos, com la carn (per ser un producte fresc), s’hi instal·lin.

Tot i això, el membre de la Rural diu que el mercadet és diferent als de la resta del municipi ja que aposta per productes de proximitat i es fa, sobretot, perquè el veïnat ho demana. Per això proposa una fórmula de col·laboració veïnal que no generi frustracions, com quan s’ha de fer fora algun paradista per no complir els requisits, generant descontent entre una part dels usuaris del mercat. Acompanya l’autocrítica d’una petició a l’Ajuntament: que es comprometi amb els seus propis permisos per no repetir actuacions com la del passat 21 de febrer. També demana la recuperació del Pacte de Convivència com a espai on parlar els afers relacionats amb el mercat i on l’Ajuntament no esdevingui un gestor puntual quan hi ha problemes sinó part d’un acord més ampli.

La reunió del Pacte de Convivència

El regidor de Participació i Barris i president del Consell de Barri de la Floresta, Marco Simarro, explica que el Pacte de Convivència es reunirà el proper 16 de març a les cinc de la tarda en una convocatòria oberta que servirà per tractar les activitats musicals autoorganitzades a la plaça de l’Estació, la relació amb el mercat, la plaga de rates que hi ha als contenidors del carrer dels Pinyonaires i, a falta d’introduir-ho a l’ordre del dia, la presència de gossos sense lligar a l’entorn de l’estació.

Tot i la petició dels paradistes i restauradors, Simarro diu que des de la presidència i la sotspresidència del Consell fa un temps que s’havien plantejat reactivar el Pacte de Convivència amb reunions internes amb el servei de mediació municipal per tal que se sumi a la reunió. El regidor reconeix que hi ha un problema en termes de salut pública i que s’ha d’abordar de forma consensuada. Sobre el tancament de la plaça ara fa tres setmanes, fa autocrítica: “El tancament d’un espai públic ha d’estar justificat i hauria d’haver passat pel Pacte de Convivència. Va faltar coordinació entre departaments”.

Carol diu que és important que la Policia Local participi al Pacte de Convivència, tant per conèixer els acords presos com per poder explicar les limitacions normatives i així evitar acords impossibles de complir. El regidor prioritza la presència de la Policia Local per sobre dels agents de civisme ja que diu que els segons no tenen capacitat sancionadora. Hores d’ara no s’ha posat cap multa pels incompliments de mesures a l’entorn de l’estació de la Floresta tot i que sí s’han aixecat actes: “Si hi ha recurrència, se sancionarà”.